Διατροφή για οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Η θεραπεία και η διατροφή για την παγκρεατίτιδα του παγκρέατος, ένα δείγμα μενού και άλλα χαρακτηριστικά της διατροφής του ασθενούς είναι ζητήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων, η δίαιτα είναι πολύ περιορισμένη· σε περιόδους ύφεσης, ο ασθενής μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του κάποια ποικιλία.Για να ελέγξετε τη διατροφή σας, συνιστάται να κάνετε μια λίστα με πιάτα για την εβδομάδα· αυτό θα κάνει το φαγητό ποικίλο και νόστιμο και θα αποφύγει ανεπιθύμητες βλάβες και κατανάλωση απαγορευμένων τροφίμων.

Φλεγμονή στο πάγκρεας με παγκρεατίτιδα

Αρχές διατροφής

Η παγκρεατίτιδα, τα συμπτώματα και η θεραπεία, η διατροφή κατά τις παροξύνσεις και οι υφέσεις είναι θέματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το γαστρεντερικό.

Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά λόγω κακής διατροφής.

Η κατάχρηση λιπαρών και τηγανητών τροφών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλούν κοιλιακό άλγος, κρίσεις ναυτίας και γενική επιδείνωση της υγείας. Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγών στην οξύτητα στο λεπτό έντερο, με περίσσεια ενζύμων και τοξινών. Ελλείψει κατάλληλης θεραπείας, η νόσος εξελίσσεται και τα χαρακτηριστικά σημεία γίνονται όλο και πιο έντονα. Κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων, η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται απότομα· αφού περάσει η επίθεση, ο ασθενής σταδιακά αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της έναρξης της ύφεσης. Η θεραπεία σε ενήλικες και παιδιά συμπληρώνεται με τη λήψη φαρμάκων που συνταγογραφούνται από γιατρό.

Η θεραπευτική διατροφή για την παγκρεατίτιδα είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του παγκρέατος.

Τα σωστά επιλεγμένα προϊόντα δεν ερεθίζουν το γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών και βιταμινών. Το μενού εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων, συνιστάται πλήρης νηστεία, στη συνέχεια η δίαιτα επεκτείνεται σταδιακά. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να εξηγήσει τι μπορείτε να φάτε με την παγκρεατίτιδα. Πρέπει να τηρείτε μια αυστηρή δίαιτα για έξι μήνες και μετά μπορείτε να μεταβείτε σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα διατροφής. Ωστόσο, τα απαγορευμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη και στη χρόνια φάση. Μπορούν να προκαλέσουν επίθεση, μετά την οποία η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Ένας ασθενής με παγκρεατίτιδα πρέπει να τρώει συχνά, σε μικρές μερίδες. Είναι προτιμότερο να χωρίζετε την καθημερινή διατροφή σε 4-5 γεύματα· πριν τον ύπνο, μπορείτε να φάτε ένα φρούτο, να πιείτε χυμό λαχανικών ή οποιοδήποτε ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση χωρίς ζάχαρη. Δεν συνιστάται η νηστεία και η μεγάλη μείωση των μερίδων· η άρνηση φαγητού είναι απαραίτητη μόνο στην αρχή της νόσου ή μετά από σοβαρές προσβολές. Ωστόσο, δεν πρέπει να τρώτε υπερβολικά· η υπέρβαση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων επιδεινώνει την πέψη, προκαλεί προβλήματα με τα κόπρανα και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο πάγκρεας. Συνιστάται να συζητήσετε όλες τις αποχρώσεις της διατροφής με την παγκρεατίτιδα με το γιατρό σας.

Το φαγητό πρέπει να προετοιμάζεται καθημερινά· είναι προτιμότερο να αποφεύγετε την επίσκεψη σε εστιατόρια όπου δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε τη φρεσκάδα των τροφίμων και τη σύνθεση των πιάτων. Η θεραπευτική δίαιτα περιλαμβάνει πιάτα που είναι στον ατμό, βραστά, ψημένα στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική απορρόφηση των φαρμάκων. Για παράδειγμα, όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα ενζύμου, η δίαιτα θα πρέπει να αποκλείει τα όξινα τρόφιμα και τα ζωικά λίπη.

Μενού για παροξύνσεις

Μια οξεία προσβολή παγκρεατίτιδας είναι ένας καλός λόγος για νοσηλεία. Η περαιτέρω θεραπεία πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού.

Τις πρώτες 3 ημέρες μετά από μια επίθεση, συνιστάται να ακολουθείτε μια δίαιτα λιμοκτονίας, δίνοντας ανάπαυση στο πάγκρεας.

Ρυζόνερο, μεταλλικό νερό, έγχυμα τριαντάφυλλου και αδύναμο τσάι από βότανα θα βοηθήσουν στη διατήρηση της δύναμης. Πίνετε 5-6 ποτήρια υγρό την ημέρα, αυτό διεγείρει την αποβολή των τοξινών και μειώνει τα επίπεδα οξύτητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχεται ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων που υποστηρίζουν τον οργανισμό.

Μετά από 2 ημέρες, μια αυστηρή δίαιτα σάς επιτρέπει να συμπεριλάβετε νέα πιάτα στη διατροφή σας: τριμμένα βραστά καρότα, πουρέ πατάτας ή κολοκυθάκια, κεφτεδάκια ή σουφλέ από άπαχο ψάρι ή φιλέτο κοτόπουλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρήσιμο είναι ο υγρός χυλός με νερό, οι πολτοποιημένες σούπες λαχανικών και το σπιτικό ζελέ. Εάν το επιτρέπει η υγεία σας, μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας λαχανικά και φρούτα στον ατμό.

Μια ήπια δίαιτα για παγκρεατίτιδα σε ενήλικες και παιδιά περιλαμβάνει μικρές μερίδες και φαγητό τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της οξείας περιόδου, είναι απαραίτητο να αποκλείονται τα πολύ ζεστά πιάτα· πρέπει να τηρείται μέτρο με αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά. Όλα τα τρόφιμα παρασκευάζονται στο σπίτι και δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Απαγορευμένα Προϊόντα

Σε οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα, η διατροφή πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε προϊόντα. Υπάρχουν πιάτα που πρέπει να εξαιρεθούν οριστικά από το μενού. Η λίστα στάσεων περιλαμβάνει:

  • Υδρογονωμένα φυτικά και ζωικά λίπη.
  • καυτά καρυκεύματα και μπαχαρικά.
  • καπνιστές λιχουδιές και λουκάνικα.
  • κονσερβοποιημένα τρόφιμα;
  • πιάτα μαγειρεμένα τηγανητά ή σε ανοιχτή φωτιά.
  • βιομηχανικά γλυκά?
  • ανθρακούχα ποτά;
  • αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή?
  • μανιτάρια?
  • δυνατοί ζωμοί οστών και κρέατος.
  • γρήγορο φαγητό;
  • παναρισμένα ημικατεργασμένα προϊόντα?
  • λιπαρό κόκκινο κρέας.

Κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων, ο κατάλογος των απαγορευμένων τροφίμων διευρύνεται σημαντικά. Περιλαμβάνει πιάτα που μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, εστιάζοντας στη γενική κατάσταση του ασθενούς. Στην οξεία περίοδο, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε από τη διατροφή:

  1. Γλυκά φρούτα και μούρα:σταφύλια, σύκα, αχλάδια, χουρμάδες. Αυτό ισχύει τόσο για τα φρέσκα φρούτα όσο και για διάφορα επιδόρπια που βασίζονται σε αυτά.
  2. Οσπρια:σόγια, αρακάς, φασόλια, φακές. Προϊόντα αυτής της κατηγορίας δεν συνιστώνται για κατανάλωση ακόμη και μετά από θερμική επεξεργασία.
  3. Βρασμένα, ψημένα ή τηγανητά φαγητά.Προκαλούν αυξημένη έκκριση γαστρικού υγρού, η οποία είναι ανεπιθύμητη στην οξεία παγκρεατίτιδα.
  4. Οποιαδήποτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.Πρέπει να είναι βρασμένα ή στον ατμό.
  5. Όξινες τροφές:μαρινάδες, ξινολάχανο, βιομηχανικές ή σπιτικές σάλτσες.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα αφαιρούνται από τη διατροφή για τουλάχιστον έξι μήνες. Ο ακριβέστερος χρόνος της θεραπευτικής δίαιτας εξαρτάται από τις συστάσεις του γιατρού και την ατομική κατάσταση του ασθενούς.

Τι να τρώτε για χρόνια παγκρεατίτιδα

Ο θεράπων ιατρός πρέπει να καταλάβει πώς να τρώει σωστά όταν η παγκρεατίτιδα έχει γίνει χρόνια. Προηγουμένως, μια τέτοια ασθένεια συνεπαγόταν έναν συγκεκριμένο σκοπό - πίνακα διατροφής 1. Ο πρώτος πίνακας εξαιρεί τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, επιτρέποντας μέτρια ποσότητα αυγών, αρτοσκευασμάτων, άπαχου κρέατος και ψαριού.

Ένα υποχρεωτικό στοιχείο είναι μια μεγάλη ποσότητα υγρού.

Είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή σούπες πουρέ και χορταστικές με αδύναμο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, υγρό χυλό με νερό ή άπαχο γάλα, φρεσκοστυμμένους χυμούς, μεταλλικό νερό και αφεψήματα από βότανα. Στο σπίτι, μπορείτε να ετοιμάσετε ροφήματα φρούτων χωρίς ζάχαρη από φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα, κομπόστες από φρέσκα φρούτα και αποξηραμένα φρούτα και υγρό ζελέ.

Η σύγχρονη διαιτοθεραπεία συνεπάγεται μια διαφορετική διαβάθμιση. Αντί των πινάκων αρίθμησης, εισήχθησαν αλφαβητικές συντομογραφίες, ενώ το βασικό σύνολο προϊόντων που συνιστώνται για μια συγκεκριμένη ασθένεια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Για παθήσεις του παγκρέατος, είναι κατάλληλη μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης) ή μια δίαιτα SB (soft diet). Η πρώτη επιλογή συνιστάται κατά την περίοδο της ύφεσης, η δεύτερη ενδείκνυται για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο παροξύνσεων. Η δίαιτα αναπτύσσεται μεμονωμένα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ασθενούς.

Επιτρεπόμενα προϊόντα για χρόνια νοσήματα

Όταν αποφασίζετε τι μπορείτε να φάτε με χρόνια παγκρεατίτιδα, θα πρέπει να εστιάσετε στις συστάσεις των ειδικών. Ο κατάλογος των προϊόντων είναι αρκετά ευρύς, αλλά για την αποφυγή παροξύνσεων είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά τη συνιστώμενη ποσότητα. Μια ακριβής ζυγαριά κουζίνας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το ημερήσιό σας όριο. Οι κανόνες για τη δημιουργία ενός μενού για μια εβδομάδα για παγκρεατίτιδα συνεπάγονται τα ακόλουθα πρότυπα:

  • Αποξηραμένο ψωμί από σιτάρι ή σιτηρά: όχι περισσότερο από 300 g την ημέρα.
  • λίπη: 80 g (αυτό το όριο περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και ζωικά λίπη που περιέχονται σε φυσικά προϊόντα).
  • αυγά: όχι περισσότερα από 4 τεμάχια την εβδομάδα.

Επιπλέον, η καθημερινή διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει:

  • άπαχο κρέας πουλερικών χωρίς δέρμα (κοτόπουλο, γαλοπούλα).
  • θαλάσσια και ποτάμια ψάρια με χαμηλά λιπαρά (μπακαλιάρος, πολτός, λούτσος, πέρκα τούρνας).
  • γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (τυρί cottage, κεφίρ, Varenets, ζυμωμένο ψημένο γάλα, γιαούρτι χωρίς γλυκαντικά και πρόσθετα).
  • χυλός από δημητριακά ολικής αλέσεως (φαγόπυρο, ρύζι, κεχρί, μαργαριτάρι, πλιγούρι βρώμης).

Η διαιτητική διατροφή για την παγκρεατίτιδα σε ενήλικες και παιδιά περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της ποσότητας λαχανικών και φρούτων. Αξίζει να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική διατροφή για αρκετές ημέρες· αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος. Για την παγκρεατίτιδα, το μενού πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Καρότο.Πηγή καροτίνης, πολύτιμων διαιτητικών ινών. Χρησιμοποιείται φρέσκο ή βραστό για την παρασκευή σαλατών, πολτοποιημένες σούπες, σουφλέ και κατσαρόλα. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός καρότου με μια σταγόνα ελαιόλαδο ή κρέμα είναι ευεργετικός.
  2. Πατάτα.Πλούσιο σε κάλιο και νάτριο, εύπεπτο, βοηθά στη μείωση της οξύτητας. Είναι καλύτερα να σερβίρετε λαχανικά ρίζας ως πουρέ. Οι πατάτες θα είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό, η βάση για μια θρεπτική σούπα. Δεν συνιστάται να το τηγανίζετε, να τηγανίζετε ή να ψήνετε.
  3. Κολοκύθι.Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι πλούσια σε κάλιο και έχουν ήπια καθαρτική δράση. Κατάλληλο για την παρασκευή νουντλς λαχανικών, ποικιλία μαγειρευτών, σούπες, κατσαρόλες και πουρέ. Συνδυάζεται καλά με άλλα λαχανικά, κρέας και ψάρι.
  4. Μήλα.Πηγή βιταμίνης C, καλίου, σιδήρου. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φρέσκων χυμών, κομπόστες και διάφορα επιδόρπια με ελάχιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τοπικές ποικιλίες με πλούσια γλυκιά γεύση (Antonovka, Ranet).
  5. Μπανάνες.Πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Β, πολύτιμα αμινοξέα. Είναι εύκολα εύπεπτα και δεν προκαλούν αύξηση της οξύτητας. Είναι προτιμότερο να τρώγεται φρέσκο, μπορεί να συμπεριληφθεί σε φρουτοσαλάτες, smoothies, πουρέδες και σουφλέ.

Δείγμα μενού για την εβδομάδα

Το μενού για την παγκρεατίτιδα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ποικίλο. Συνιστάται να κάνετε μια λίστα με τα παντοπωλεία εκ των προτέρων και να ετοιμάζετε φρέσκα γεύματα κάθε μέρα. Ο πίνακας περιλαμβάνει μια κατά προσέγγιση δίαιτα· είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα πιάτα δεν επαναλαμβάνονται πολύ συχνά.

Όσο πιο ενδιαφέρουσα είναι η δίαιτα, τόσο λιγότερος είναι ο πειρασμός να φας μια λιχουδιά από την απαγορευμένη λίστα και κινδυνεύεις να πάθεις νέα επίθεση.

Ο ασθενής πρέπει να αποφασίσει πώς θα τρώει κατά τη διάρκεια της παγκρεατίτιδας, αλλά πριν δημιουργήσετε το δικό σας μενού για την εβδομάδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ημέρες της εβδομάδας ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ Βραδινό Απογευματινό σνακ Βραδινό
Δευτέρα Χυλός φαγόπυρου, ρόφημα κιχωρίου. Πράσινη σαλάτα, σούπα μπρόκολο, μπακαλιάρος φούρνος, κομπόστα αποξηραμένων φρούτων. Ζελέ φρούτων. Ναυτικό ζυμαρικά, τσάι από τριαντάφυλλο.
Τρίτη Κατσαρόλα με τυρί κότατζ με σταφίδες, πράσινο τσάι. Ζωμός με κεφτεδάκια, πιλάφι με λαχανικά, χυμός μούρων. Τυρί σόγιας, μπισκότο. στιφάδο λαχανικών, κακάο.
Τετάρτη Πλιγούρι βρώμης. Παντζαροσαλάτα, ζωμός κοτόπουλου, μοσχαρίσιο κοτολέτα με πουρέ, χυμός μήλου. Ψητό μήλο. Σουφλέ ψαριού, τοστ, τσάι.
Πέμπτη Ομελέτα με λαχανικά, τοστ, τσάι. Καροτοσαλάτα, λαχανόσουπα, κεφτεδάκια, κομπόστα μήλου. Αποξηραμένα βερίκοκα, αμύγδαλα. Κολοκυθάκι στιφάδο, τσάι από τριαντάφυλλο.
Παρασκευή Cheesecakes με ξινή κρέμα, ρόφημα κιχωρίου. Σαλάτα φρέσκο λάχανο, σούπα με μπρόκολο, μπακαλιάρος με πατάτες, χυμός cranberry. Ζελέ μούρων, μπισκότο. Σπιτικό σούσι, πράσινο τσάι.
Σάββατο Τυρί κότατζ, ένα ποτό από κιχώριο. Φρουτοσαλάτα, άπαχη λαχανόσουπα, ρολά λάχανου, ζελέ γάλακτος. Νηστίσιμο τυρί, σταφύλι. Σοτέ κοτόπουλου, τσάι από βότανα.
Κυριακή Κουάκερ κεχρί, τσάι με γάλα. Σαλάτα ντομάτα και αγγούρι, ψαρόσουπα, σοταρισμένη μελιτζάνα, κομπόστα αποξηραμένο βερίκοκο. Σουφλέ μήλου. Ζυμαρικά με θαλασσινά, τσάι.

Τα τρόφιμα για παγκρεατίτιδα πρέπει να είναι φρεσκοπαρασκευασμένα και δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Για να προετοιμάσετε πιάτα για κάθε μέρα, μην χρησιμοποιείτε παναρισμένα ημικατεργασμένα προϊόντα που περιέχουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης ή λίπους. Η μόνη εξαίρεση είναι τα ειδικά προϊόντα για ασθενείς με παγκρεατίτιδα, που πωλούνται σε τμήματα ιατρικής διατροφής. Έχουν ισορροπημένη σύνθεση και δεν περιέχουν τεχνητά συντηρητικά, βαφές, ενισχυτικά γεύσης και άλλα επιβλαβή συστατικά. Παρασκευάσματα κρέατος, ψαριού ή λαχανικών ταιριάζουν μεταξύ τους και μπορούν να γίνουν συστατικά για νόστιμα και υγιεινά σπιτικά πιάτα.

Η δίαιτα μετά την παγκρεατίτιδα πρακτικά δεν διαφέρει από το μενού που συνιστάται για χρόνιους ασθενείς. Ακόμα κι αν ο γιατρός έχει αποφασίσει ότι ο ασθενής δεν κινδυνεύει πλέον από έξαρση, δεν πρέπει να επιδοθείτε σε λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα.

Το πάγκρεας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο· κάθε προσβολή επηρεάζει αρνητικά την κατάστασή του, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να μειώσετε την ποσότητα το βράδυ για να αποφύγετε το πρήξιμο.

Υγιεινές συνταγές

Οι διατροφικές συνταγές για την παγκρεατίτιδα είναι απλές· τα πιάτα περιέχουν ελάχιστα συστατικά. Το να μάθετε να μαγειρεύετε υγιεινά και νόστιμα φαγητά δεν είναι δύσκολο. Αρχικά, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα σύνολο απαραίτητων εργαλείων και εξοπλισμού. Το παρακάτω χρήσιμο σετ θα βοηθήσει στην παροχή ενός ιδανικού μενού για τους ασθενείς:

  • διπλός λέβητας?
  • σύγχρονος φούρνος μικροκυμάτων με λειτουργία ψησίματος.
  • καλούπια μερίδας?
  • εργαλεία μέτρησης με ζυγαριά για ακριβή δοσολογία συστατικών.
  • ζυγαριές κουζίνας που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε το μέγεθος των μερίδων.
  • μπλέντερ για την παρασκευή πουρέ, σουφλέ, smoothies και μους.

Κατά την προετοιμασία του φαγητού, πρέπει να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης, του αλατιού και των καυτερών μπαχαρικών. Τα σωστά προετοιμασμένα πιάτα θα είναι νόστιμα χωρίς τεχνητά πρόσθετα· αρκεί να τα αρωματίσετε με βότανα, μη επεξεργασμένο φυτικό έλαιο, μέλι και άλλα υγιεινά συστατικά.

  1. Ρόφημα από τριανταφυλλιά.Περιέχει την απαιτούμενη ποσότητα ασκορβικού οξέος, βοηθά στην αντιμετώπιση της παγκρεατίτιδας στο χρόνιο ή οξύ στάδιο. Για να ετοιμάσετε μια χούφτα ξηρά μούρα, ρίξτε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε σε ένα θερμός για αρκετές ώρες. Πριν πιείτε, το ρόφημα μπορεί να γλυκάνει προσθέτοντας 1 κουτ. φυσικό μέλι. Το ίδιο έγχυμα μπορεί να παρασκευαστεί από μούρα κράταιγου ή chokeberry.
  2. Φιλέτο κοτόπουλο.Το στήθος χωρίς δέρμα κόβεται κατά μήκος και τοποθετείται σε πιατέλα. Κάθε μερίδα πασπαλίζεται με μια μικρή ποσότητα θαλασσινού αλατιού αναμεμειγμένο με ξερά βότανα: δεντρολίβανο, θυμάρι, σέλινο, μαϊντανό. Το φιλέτο ψήνεται σκεπασμένο στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 λεπτά. Μπορείτε να το σερβίρετε με πουρέ πατάτας ή κουνουπίδι στον ατμό.
  3. Σούπα με μπρόκολο και κουνουπίδι.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα για την προετοιμασία τους. Οι ταξιανθίες χωρίζονται σε μικρά μέρη και βράζονται σε μικρή ποσότητα νερού. Όταν το λάχανο γίνει μαλακό, ρίχνουμε τη σούπα σε ένα μπολ του μπλέντερ και την κάνουμε πουρέ. Το έτοιμο πιάτο αλατίζεται ελαφρά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σπιτικά κρουτόν σιταριού.
  4. Κατσαρόλα λαχανικών.Τα κολοκυθάκια, οι πατάτες και τα καρότα πλένονται, ξεφλουδίζονται και κόβονται σε πολύ λεπτές φέτες. Είναι βολικό να κόβετε τα λαχανικά με έναν ειδικό κόφτη ή ένα μαχαίρι αποφλοίωσης. Οι λεπτές πλάκες τοποθετούνται σε μια ανθεκτική στη θερμότητα μορφή, ελαφρά λιωμένη με φυτικό λάδι. Κάθε στρώση πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα και ραντίζεται ελαφρά με λάδι. Προστίθεται αλάτι σε ελάχιστες ποσότητες. Το πιάτο τοποθετείται στο φούρνο και ψήνεται μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Η επιφάνεια της κατσαρόλας πασπαλίζεται με τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά και τοποθετείται στο φούρνο για άλλα 2 λεπτά. Μπορείτε να σερβίρετε λαχανικά μόνα τους ή ως συνοδευτικό για πουλερικά και ψάρια.

Η σωστή διατροφή για την παγκρεατική παγκρεατίτιδα θα βοηθήσει στην αποφυγή πόνου, αναπηρίας και επείγουσας νοσηλείας. Το καθήκον του γιατρού και του ασθενούς είναι να επιτύχουν μακροχρόνια ύφεση και να αποκλείσουν νέες επιθέσεις. Ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να εξηγήσει τι είναι και τι δεν είναι δυνατό για την παγκρεατίτιδα, θα προτείνει τις πιο υγιεινές τροφές και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο μενού.